powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι μέρες του Ζεσουάλδο στο "τιμόνι" του "τριφυλλιού"

Συντάκτης : Πάρης Χαβιάτσος



Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό το "διαζύγιο" του Ζεσουάλδο Φερέιρα με την ομάδα του Παναθηναϊκού.
Επειδή στο μυαλό μας μένει νωπή η τελευταία εικόνα και καθότι γενικά στην Ελλάδα έχουμε ... "μνήμη χρυσόψαρου", πολλοί θα θυμούνται τον Πορτογάλο τεχνικό σαν έναν κακό προπονητή που απέτυχε, σαν ένα συνταξιούχο που ήρθε για τα τελευταία ένσημα.Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Θα μπορούσα να παραθέσω το βιογραφικό του (πολλοί θα το έχουν ξεχάσει, θα το αγνοούν ή στην καλύτερη, θα το υποτιμήσουν) αλλά δεν έχει ανάγκη απο διαφήμιση ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο, είναι ευρέως γνωστός και όλοι στην Πορτογαλία "πίνουν νερό στο όνομά του".Σε όλες τις χώρες, ο σεβασμός στο πρόσωπο του θα ήταν αυτονόητος.Μόνο στην χώρα μας, αυτή του άσπρου και του μαύρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί "λίγος" ένας άνθρωπος που τον έχει αποκαλέσει "δάσκαλο" ο Φαλκάο.



Σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρώ (και επιθυμώ) να εκθειάσω τον Φερέιρα.Είμαι ένας απ' αυτούς (τους πολλούς) που πιστεύει ότι εδώ και καιρό έπρεπε να λύσει τη συνεργασία του με τους "πράσινους".Απλά, επιτρέψτε μου να μη βλέπω τα πράγματα μονοδιάστατα και να μην έχω απαξιωτικές τάσεις.Ο κόουτς είναι βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος τελευταία αλλά δεν έχει κάνει μόνο κακό, πώς να το κάνουμε?Χωρίς περισσότερη φλυαρία, ακολουθεί αφιέρωμα με τα σημαντικότερα σημεία της "εποχής Φερέιρα", από τη δική μου οπτική γωνία.


* Αυτός και ο ... Μέσι!

Στις 20 Νοεμβρίου του 2010 επισημοποιήθηκε η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον πολύπειρο προπονητή.Μάλιστα, το ντεμπούτο του στον "πράσινο" πάγκο ήταν ... "5 αστέρων".Βλέπετε, αν και δεν υπήρχε πίεση απ' την πλευρά της διοίκησης, αυτός επέμεινε να καθοδηγήσει για πρώτη φορά την ομάδα του, στο έντος έδρας ματς με τη Μπαρτσελόνα.Όπως ήταν λογικό, κανείς δεν περίμενε από τον 66χρονο τεχνικό να πάρει αποτέλεσμα σε εκείνο τον αγώνα.Το ζητούμενο ήταν να αλλάξει το κλίμα και την αγωνιστική εικόνα της ομάδας που από το ξεκίνημα εκείνης της σεζόν (2010-11) ήταν απογοητευτική.Ακολούθησαν 2 εύκολες νίκες, στην Κέρκυρα επί της τοπικής ομάδας και με τον Πανσερραϊκό εντός, αμφότερες με 2-0.

* Τα πρώτα "σύννεφα"

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι ''η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και έτσι δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αποδοκιμασίες μετά από ένα σερί αρνητικών αποτελεσμάτων.Αρχικά, ο ΠΑΟ έχασε 3-1 από την Κοπεγχάγη, σε ένα ματς που έπαιζε περίσσοτερο για το γόητρο του.Στη συνέχεια η "λευκή" ισοπαλία στην Τρίπολη με τον Αστέρα "έτσουξε" αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου.Εκείνο το παιχνίδι έχει μείνει χαραγμένο στους ανθρώπους του "τριφυλλιού" διότι σηματοδότησε την αποχώρηση του Νικόλα Πατέρα από την προεδρία και την αρχή του τέλους του πολυμετοχικού σχήματος στη διοίκηση της ομάδας..Αφορμή ήταν η είσοδος οπαδών στο τέλος του αγώνα, με στόχο τους παίκτες.

* "Κάλυπτα και εγώ τον Κατσουράνη"

Ακόλουθησε ένα σερί 6-1 (6 νίκες-1 ισοπαλία) που συνοδεύτηκε από αγωνιστική βελτίωση και είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση των ελπίδων για τον τίτλο.Κάτι που φυσικά πιστώθηκε στον Ζεσουάλδο Φερέιρα.Ακόλουθησε ένα ματς που ήδη κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα με τα πιο αμφιλεγόμενα ντέρμπι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.Ένας αγώνας που όλοι θυμούνται (για αυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση), με μια σειρά απο διαιτητικές αποφάσεις που ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό να φύγει ηττημένος αντί για νικητής από το Καραϊσκάκη.Με αποκορύφωμα φυσικά το ακυρωθέν γκολ του Κώστα Κατσουράνη που καλυπτόταν από (τουλάχιστον) 3-4 παίκτες.Η ουσία είναι ότι μετά από αυτή την αναμέτρηση, η ψυχολογία των παικτών έπιασε πάτο και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, η συγκομιδή βαθμών ήταν απογοητευτική.Στα πλέι οφ, η εικόνα της ομάδας βελτιώθηκε και οι "πράσινοι" πήραν τελικά το εισιτήριο των προκριματικών του Champions League, με μπροστάρηδες τους Τζιμπρίλ Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα, στην τελευταία τους παράσταση.



* Από Panathinaikos ... "ευρωθίασος" !!!

Το ξεκίνημα της περιόδου 2011-2012 ήταν ντροπιαστικό!Η ομάδα έμεινε εκτός ευρωπαικών διοργανώσεων από τον Αύγουστο!!!Το ρόστερ έπεσε σκαλιά σε ποιότητα, οι αποχωρήσεις των 2 σταρ, Σισέ και Ζιλμπέρτο δεν καλύφθηκαν, οι παικτες που αποκτήθηκαν, άργησαν να μπουν στην ομάδα και έτσι ο άλλοτε "ευρωπαίος" ΠΑΟ διασύρθηκε με 2 εφιαλτικούς αποκλεισμούς από ... κάποιες Οντένσε και Μακάμπι.Το κλίμα για τον Πορτογάλο κόουτς ήταν βαρύ και ασήκωτο.Όλοι έλεγαν ότι οι μέρες του στον Παναθηναϊκό ήταν μετρημένες.

* Χόρευε ... Μπα-Λέτο!

Παρότι η χρονιά ξεκίνησε με τον πιο άσχημο και απρόσμενο τρόπο, η εικόνα της αρμάδας του Φερέιρα άλλαξε άρδην!Με ένα παράξενο σύστημα, κάτι σαν 4-6-0, ακολούθησε ένα διάστημα απίστευτης μπάλας από πλευράς "τριφυλλιού" που τον έφερε στην πρώτη θέση με διαφορά που έφτασε και τους 5 πόντους από τον δεύτερο Ολυμπιακό.Τότε ήταν που ο Φερέιρα από μυρωδιάς έγινε ... Μουρίνιο!

* No leto, no party!

Ο ερχομός του νέου έτους επίφυλαξε άσχημο παιχνίδι.Ο Λέτο τέθηκε εκτός ομάδας λόγω χονδροπάθειας στο γόνατο και ο Παναθηναϊκός με ένα σερί αρνητικών αποτελεσμάτων, έπεσε από την πρώτη θέση.Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ χαρακτηρίστηκε ως "ζωής και θανάτου" αφού ήταν η τελευταία ευκαιρία για να ξαναμπεί η ομάδα σε τροχία τίτλου.Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν όπως τα εύχονταν οι φίλοι του συλλόγου, η ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ και το ματς δεν τελείωσε ποτέ λόγω εκτεταμένων επεισοδίων!!Η διακοπή χρεώθηκε στο γηπεδούχο και επιβλήθηκε τιμωρία αφαίρεσης 3 βαθμών από εκείνο το πρωτάθλημα και 2 από το επόμενο (το φετινό)!

* Αλαφούζος, ο ... Μεσσίας!

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να καταλαμβάνει τη 2η θέση μέσω πλέι οφ.Ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνοταν στα διοικητικά.Όλη τη σεζόν που προηγήθηκε διέρρεε από την πλευρά Βαρδινογιάννη ότι η ομάδα βρίσκεται σε κατάσταση πώλησης, αρκεί να εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από κάποιο σοβαρό επενδυτή.Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, η μοναδική πρόταση ερχόταν από κάποιον ... μυστήριο μάνατζερ εν ονόματι Βλάσση Τσάκα και έτσι ο "Τζίγκερ" αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομάδα στο έλεος του Θεού, παρότι ήταν ακόμη ο μεγαλομέτοχος!Κάπου εκεί και για να μην καταλήξει ο ΠΑΟ στο πρωτοδικείο, ανέλαβε ρόλο σωτήρα ο γνωστός επιχειρηματίας και καναλάρχης, Γιάννης Αλαφούζος.Ο εν λόγω κύριος έδειξε από την πρώτη μέρα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Φερέιρα και πεπεισμένος για την αξία του, του έδωσε τα "κλειδιά" της ομάδας εν λευκώ.

* Ταινία τρόμου!!!

Προχωράμε στο τελευταίο μέρος της θητείας του Πορτογάλου που ήταν και το πιο ... ανατριχιαστικό και συνοδεύτηκε από μια σειρά από λάθη.Ο Φερέιρα έκρινε ότι δεν του χρειάζεται ο Καραγκούνης, άφησε τον Κλέιτον να φύγει, ο Νίνης υπέγραψε στην Πάρμα, ο "σκύλος" Σιμάο πήγε στο προηγμένο πρωτάθλημα της ... Κίνας, με επακόλουθο την περαιτέρω αγωνιστική συρρίκνωση.Η πρόκριση επί της Μάδεργουελ εξασφάλισε την ευρωπαϊκή συνέχεια και την (προσωρινή) οικονομική επιβίωση, το εμπόδιο της Μάλαγα αποδείχτηκε ανυπέρβλητο και η ομάδα κατέληξε στους ομίλους του Europa League.Αυτή ήταν η τελευταία "νοστιμιά" στο ... αχώνευτο μενού που σέρβιρε στη συνέχεια.
Οι αλλεπάλληλες καταπρακιές στο πρωτάθλημα, οι ευρωπαϊκές ξεφτίλες (3-0 απ' τη Μάριμπορ) και η άθλια αγωνιστική εικόνα "μίκρυνε" το σύλλογο σε Ελλάδα και Ευρώπη.Το ίδιο διάστημα ο Πορτογάλος εθελοτυφλούσε μέσω των δηλώσεων του και έριχνε το φταίξιμο πάντα σε τρίτους.
Ο Αλαφούζος παρότι επέμενε να το στηρίζει μανιωδώς, στο τέλος και αφού δέχτηκε πίεσεις από όλες τις πλευρές, αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη λύση της συνεργασίας τους.

* Αδίκησε την ομάδα αλλά και τον εαυτό του

 Έγραφα και στην αρχή ότι επειδή η τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει, ο Ζεσουάλντο Φερέιρα ενδέχεται να περάσει στην ιστορία του Παναθηναϊκού σαν ένας από τους πιο αποτυχημένους προπονητές του.Κάτι τέτοιο δεν το αξίζει σε καμιά περίπτωση αλλά έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης.Αν αποφάσιζε να αποχωρούσε από τον πάγκο της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, θα έσωζε το προφίλ του.Έμεινε όμως πεισματικά στη θέση του ενώ δεν μπορούσε να προσφέρει άλλο (όπως αποδεικνυόταν κάθε μέρα) και εν τέλει "τσαλάκωσε" τόσο το πρεστίζ του "τριφυλλιού" όσο και το δικό του.Πολλοί θα αμφισβητήσουν τις προπονητικές του ικανότητες, ωστόσο αυτό που πρέπει να του αναγνωρίσουμε είναι ότι ήταν "κύριος" και επαγγελματίας από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, με ελάχιστες "παρασπονδίες" (κάποια παράπονα προς τους διαιτητές την περασμένη σεζόν).

                                            Αdios Jesualdo και καλή συνέχεια στη ζωή σου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου